KBT

KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en relativt ny form av psykoterapi. Det är en behandlingsmetod med humanistisk utgångspunkt, vilket innebär att man utgår ifrån att människan är en tänkande varelse som själv kan påverka och förändra sitt liv. KBT är en form av terapi som är praktiskt inriktad där vi gör saker för att bearbeta dina problem, inte bara pratar om dem. Så det är en väldigt aktiv form av behandling som går ut på att alla kan lära sig att skapa goda liv genom att lära sig att hantera sina känslor och tankar.

KBT baserar sig på en teori om att en stor del av människans beteenden är inlärt. Här betraktar vi, förutom de synliga handlingarna, även tankar, känslor och kroppsreaktioner som beteenden. Ett sådant synsätt, att vi kan lära oss det mesta, är väldigt optimistiskt. Även de beteenden som vi tycker är problematiska styrs av denna teori om inlärning och säger att vi alla har möjlighet att förändra och påverka oss själva och vår omgivning. Vi behöver först kartlägga vad som fungerar eller inte fungerar för oss, och sedan lära oss nya strategier.

Första tillfälle går bra att boka via min bokningssida nedan. Då går vi igenom det du vill ha hjälp med, lite historik, jag berättar om hur jag jobbar och vi tar gemensamt ett beslut om vi ska fortsätta med terapin eller inte. Därefter ses vi varje vecka under den aktiva delen av behandlingen och varannan till var tredje vecka mot slutet. Du kommer att få hemuppgifter efter varje session som du kan göra under veckan. Känner du att det är mycket som händer i ditt liv och du inte kan lägga 100% på detta just nu, skulle jag rekommendera att vänta tills det är lugnare. På så sätt sparar du både tid och pengar. Det finns däremot möjlighet att boka stödsamtal där vi inte sätter några mål utan bara pratar om allt möjligt när du känner att du behöver det.

Viktigt! Vid akuta tillstånd, om du har tankar på att skada dig själv eller andra, eller ta livet av dig, uppsök närmaste akutmottagning eller ring 1177 (vårdguiden) eller 112. Där kommer någon hjälpa dig att ta dig igenom den här perioden, innan du gör något som du kommer att ångra eller som inte går att ändra. Klicka nedan för att komma vidare till 1177 Vårdguiden, där hittar du telefonnummer och adress till din närmaste akutmottagning.